Жанр економічних стратегій завжди тримався осібно. В них грають ті, хто цінує не буйство адреналіну і не захоплюючий сюжет. Сюди приходять за глибиною, за ретельним плануванням, і отримують в нагороду процес, який захоплює неквапливістю і тримає міцно. Але Rise of Industry виділяється навіть серед жанрових побратимів.

Як побудувати грошову імперію і не зійти з розуму
Rise of Industry вийшла в не найкраще для неї час: шанувальники ігор про накопиченні капіталу зовсім недавно отримали блискучі в променях софітів Anno 1800. Порівнювати їх безпосередньо немає сенсу: не ті бюджети. Там, де нова Anno миттєво захоплює геймплеєм і радує картинкою, Rise of Industry бере іншим. При цьому, щоправда, вона відсіває частина навіть тих гравців, які з малих років грають в економічні стратегії. Проект Dapper Penguin Studios ближче до симулятору промисловця, його високий поріг входження. Розкриватися він не поспішає. Чи жарт: у навчанні 53 (!) уроку, і при цьому багато що залишається в стороні.
І як будь-симулятор, будь то гра про капітана підводного човна або про політ космонавта, Rise of Industry нагороджує терплячих: бачити результат свого успіху після ряду складних дій особливо приємно.
Rise of Industry — тернистый путь капиталиста. Рецензия action,pc,strategy,Игры,Стратегии
Профспілок, як у Anno 1800, тут немає. Робочий день без кінця і перерв!
Зважилися запустити гру чекають режими кар’єри або вільна метушня в «пісочниці». Мультіплєєрниє змагання не передбачено: розробники, активно спілкувалися з гравцями на стадії раннього доступу, прийшли до висновку, що формат гри не підходить для онлайну. Хоча б з-за особливої важливості активної паузи і прискорення часу. Зате вони благословили моддерів на таке починання. А поки ж спершу варто запустити саме «пісочницю», де закінчуються гроші, а конкуренти не перебивають ваші ринки збуту.
Rise of Industry хороша тим, що вимагає врахувати якесь космічне число факторів, але швидко показує, наскільки успішно ви впоралися. Справжня акула капіталізму до початку бізнес-атаки проведе ретельну розвідку. Де землі багатшими і зручніше для забудови. Де менше конкурентів. Де населення більш охоче розлучається з грішми і купує більший асортимент товарів. Вирішивши влаштуватися біля симпатичного містечка, ви повинні будете на аукціоні викупляти право на стовпи свого царства: ми робимо ставки, і гра починає потихеньку набирати обертів.
Rise of Industry непогано справляється з усіма елементами хорошої економічної гри. Тут цікаво вибудовувати виробничі ланцюжки — деколи вельми хитромудрі; і ось наша артіль, яка почала з води і піску, вже продає світлодіоди. Тут можна отримати задоволення від прокладання численних доріг та організації перевезень. Тут дуже непогано передана атмосфера зростання свого великого бізнесу. Тут приємна оку графіка, а можна радісно спостерігати, як оживають ваші закінчені проекти: їдуть по дорозі перші майже іграшкові вантажівки, валить дим із заводських труб, прокидаються складні механізми. Тут, нарешті, звучить непогана фонова музика. Але невдала реалізація кількох моментів здорово псує загальне враження.
Графіка нагадує стильний мультик
Інтерфейс викликає подив. Як можна було завалити гравця такою кількістю меню і крихітних іконок з повзунками? Адже і при цьому в інтерфейсі є кілька просто фантастичних речей! Так, натискання Alt показує над усіма об’єктами індикатор-сферу, і якщо сфера заповнюється зеленим, та ще майже доверху, значить, все чудово. Червоним — погано. Відмінна знахідка, чому не зробити таких функцій побільше?
Безліч напрямків діяльності — це і успіх, і невдача Rise of Industry. Здорово, коли ваш бізнес-план можна скласти з різних елементів. Але гравця може збентежити, що на початку гри заблоковано практично ВСІ. А складна схема виробництва та збуту відмовляється працювати, так як ви випустили одну деталь з трьох десятків, — а гра скупа на підказки. Чому будівлю рибної ферми доводиться крутити і вертіти биту годину для розташування? Гаразд би, якщо б в цьому місці була заборонена споруда, так адже треклятая ферма стає в результаті саме на це місце. У світі відбуваються випадкові події на кшталт рекламних акцій від землевласників, але при налаштуваннях за замовчуванням вони вкрай рідкісні. А враження від концептуальної картинки псується тим, що в симпатичних містечках геть відсутня хоч якась життя.
Місто ніби заснув назавжди. На вулицях порожнеча
І нарешті, гра відлякає ще частина геймерів повною відсутністю мотивації. Ми просто без якихось чітких цілей будуємо успішну грошову машину. Не завадив би сюжет з трьох рядків про бідного колишнього мільйонера, у якого семеро дітей, теща і кіт. Любителі радісно голосити при вигляді фінальних титрів у грі розчаруються.
***
Команда Dapper Penguin Studios активно реагувала на думку спільноти, що стежив за розробкою. Виправити помилки і недоробки легше, ніж завершити гру, тому будемо сподіватися на краще. Адже потенціал у Rise of Industry чималий. Просто вона пред’являє дуже високі вимоги до користувача.
Переваги:

• управління своїм виробництвом на всіх рівнях;
  • неординарна графіка, гарна музика.