Родинні зв’язки часто служать каталізатором подій у художніх творах. У відеоіграх ми зазвичай спостерігаємо за зв’язком поколінь (God of War, The Last of Us). Asobo Studio вирішила поглянути на тему з іншого боку, відправивши у важку подорож сестру і брата. Чим обернулася їх одіссея з середньовічної Франції, читайте в нашій рецензії

Жанр
Пригода, стелс
Видавець
Focus Home Interactive
Видавець в Росії
«СофтКлаб»
Розробник
Asobo Studio
Мінімальні вимоги
Процесор Intel Core i3-2120 3,3 ГГц / AMD FX-4100 3,6 ГГц, 8 Гб RAM, відеокарта з підтримкою DirectX 11 і 2 Гбайт пам’яті, наприклад NVIDIA GeForce GTX 660/AMD Radeon HD 7870, 50 Гб на жорсткому диску, інтернет-з’єднання та обліковий запис в Steam
Рекомендовані вимоги
Процесор Intel Core i5-4690 3,5 ГГц / AMD FX-8300 3,3 ГГц, 8 Гб RAM, відеокарта з підтримкою DirectX 11 і 4 Гб пам’яті, наприклад NVIDIA GeForce GTX 970/AMD Radeon RX 480
Дата виходу
14 травня 2019 року
Віковий ценз
від 17 років
Платформи
PC, PS4, Xbox Опе
В історії кожної студії настає момент, коли всі її працівники розуміють: треба щось міняти, виходити на новий рівень. Думаю, це відчуття знайоме кожній людині. В чотирнадцятирічної літописі Asobo Studio немає жодної справді вражаючої гри. «Пора показати, чого ми варті!» — напевно, саме з цього призову почалася чергова летючка в офісі. Тут-то і заклали першу цеглину A Plague Tale: Innocence.
Історія однієї родини
Умілий ремісник здатний видавати якісну продукцію, але лише емоційне залучення дозволить створити щось більше. А що може бути ближче власної історії? A Plague Tale переносить нас у Францію — на батьківщину творців. Середина XIV століття — вкрай важкий час для країни, з якої гуляє бубонна чума, яка отримала зловісне прізвисько «чорна смерть».
A Plague Tale: Innocence — пора взрослеть. Рецензия action,adventures,a plague tale: innocence,pc,ps,xbox,Игры,Приключения
Амиция не раз висварить невгамовного братика
Втім, починається історія дуже навіть гарно. Юна Амиция разом з батьком, графом де Руні, відправляється на полювання у своїх володіннях. Насолоджуйтеся кількома хвилинами спокою і безтурботності. Ви ж розумієте, що триватимуть вони недовго? Особливо коли після погоні за пораненою дичиною раптом виявляється, що хтось встиг за секунди обглодать вашу здобич, а вірного пса тягне під землю щось.
День виявився фатальним для Амиции. Не встигає вона посваритися з матінкою, як на маєток нападає інквізиція. Батько сімейства гине в нерівній сутичці з вояками-фанатиками, яким навіщо-то знадобився молодший син де Руне — Гуго. Хлопчик п’яти років від роду більшу частину короткого життя провів удома із-за загадкової хвороби. Тепер же вони з Амицией пустилися в перегони. Два невинних дитини, вимушені виживати в світі, де за ними женуться інквізиція і божевільні, а чума не щадить нікого.
На початку шляху брат і сестра — немов чужі люди. Живучи під одним дахом, вони практично не спілкувалися. Лише обставини зводять їх разом, але далеко не відразу вдасться налагодити відносини. Амиция і без того відчуває себе втраченим, а тут ще маленька дитина, абсолютно незнайомий з котиться в тартарари світом.
Візуальні маркери завжди дають зрозуміти, куди йти
Ми швидко стикаємося з головним рознощиком чуми — безкрайніми зграями щурів, які буквально фонтаном вивергаються з-під землі. A Plague Tale балансує на межі між історією і страшною казкою, не гидуючи містикою. Доза фантастики строго вивірена, щоб не руйнувати світ, але надати йому дещицю таємничості. Щури тут моторошно бояться світла і буквально згоряють за кілька секунд. Але якщо потрапити в їх маленькі чіпкі лапки, то хвиля гризунів здатна за мить залишити лише поїдений труп.
Захищатися дітям особливо нічим. Єдина зброя — це праща Амиции, якою вона досить вправно володіє. Цей простий інструмент в умілих руках виявляється досить ефективним — влучне попадання в голову укладе прущего на вас бугая. Хоча якщо кілька ворогів, так хто-небудь ще і в шоломі, то шанси вижити у відкритому бою прагнуть до нуля — краще нікому не попадатися на очі.
Хованки влаштовані досить просто: висвітлення ролі не грає, на корточках ви практично беззвучны, але ось поглядом з противниками краще не перетинатися — вони пильно аки орли, з прекрасним периферичним зором. За заповітами Assassin’s Creed пірнайте в кущі при будь-якій можливості — тут же станете невидимкою. Прошмигнути непоміченим не становить праці. Маршрути ворогів легко запам’ятовуються, так і поруч найчастіше знайдеться якийсь металевий предмет — киньте в нього камінь, і стражники отвлекутся на кілька секунд.
Часом життя іншої людини виявляється в ваших руках
Гризунів тихо не обійти — чи тікати з усіх ніг, або прокласти собі дорогу світлом, вирішивши головоломку. Задачки не доставляють клопоту і не набридають завдяки тому, що нам постійно підкидають додаткові інструменти. Асортимент боєприпасів для пращі регулярно поповнюється: одні снаряди підпалюють жаровні, інші принаджують щурів і так далі. Як тільки в арсеналі з’являється нова можливість, її тут же пропонують пустити в хід.
Іди і дивись
Шкода, що політ фантазії не надто широкий: хитромудрих багатоступеневих головоломок майже немає, а хованки практично не дають простору для імпровізації. Інструментів достатньо, а користуватися ними толком ніде. Рятує становище точно вивірений темп гри: гравці ніколи не змушують довго займатися одним і тим же, а битви, хованки і задачки постійно чергуються зі спокійними епізодами.
Дослідити локації A Plague Tale напрочуд захоплююче. Тут можна натрапити на безліч необов’язкових, але цікавих сценок: поставити свічки за загиблих, зірвати яблуко для зголоднілого Гуго — таких міні-більше десятка епізодів, всі вони старанно анімовані і вносять свою лепту в побудову взаємин між героями. Крім цього, по окрузі розкидані колекційні предмети, що допомагають більше дізнатися про побут Середньовіччя, і різні матеріали для ремесла — якість спорядження можна підвищити на особливих верстатах, що зустрічаються по шляху. Можливостей для прокачування небагато, але кожне поліпшення дійсно спрощує життя.
Гра дбайливо підсвітить ворогів, які відмовляться на кинутий горщик
Зрештою, A Plague Tale приголомшливо виглядає, і її хочеться милуватися краєвидами, особливо в рідкісні спокійні хвилини. Візуальний ряд гри нічим не поступається іншим багатомільйонним блокбастерам, хоча Asobo Studio явно не володіла безмежним бюджетом. Особливо хочеться виділити роботу художників — кожен рівень, будь то покинуте село або катакомби під фортецею, володіє власним характером і практично без слів розповідає свою історію. Поле бою під руїнами стародавнього акведука залишиться в моїй пам’яті надовго.
Реалістичне зображення всіх жахів, через які доводиться продиратися Амиции і Гуго, змушує сильніше переживати за героїв. Крокувати по всіяною трупами землі, тримаючи на руках маленького брата, м’яко кажучи, вельми незатишно. Величезна заслуга розробників в тому, що вони змогли просочити похмурою, важкою атмосферою всю гру. Сувору картину підкріпив як завжди потужним звуковим супроводом Олів’є Деривье (Olivier Deriviere), відомий по роботі над 11-11: Memories Retold, Vampyr, Alone in the Dark і безліччю інших проектів.
A Plague Tale, як не дивно, сильно перегукується з The Last of Us — своїм ритмом, відчуттям, подачею. Історія розвивається поступово, навіть неспішно, але практично не зменшує напруги. Відносини героїв не стоять на місці, а за кожного зустрінутого другорядного персонажа починаєш переживати вже буквально через кілька сцен.
Жаровні — ваші найкращі друзі в боротьбі з пацюками
* * *
A Plague Tale: Innocence виявилася захоплюючою і зворушливою історією про дітей, яким для виживання доводиться рано дорослішати. Asobo Studio підійшла до роботи з особливою ретельністю, й не вистачило їй хіба що сміливості додати більше складних ігрових ситуацій. Від чого, втім, проект не перестає бути одним з найбільш пам’ятних ігрових пригод в цьому році.
Переваги:

• вміло розказана історія з проробленими персонажами;
  • атмосферна і похмура Франція часів Середньовіччя з часткою містики;
  • вивірений ритм гри і оповідання змушує дістатися до фіналу на одному диханні.

Недоліки:

• хотілося б бачити більше простору для імпровізації і задачки складніше — механіки дозволяють.

Графіка
Зовні A Plague Tale нічим не поступається іншим дорогим блокбастерам. Світ гри наповнений деталями, пейзажі зачаровують, а невблаганний океан щурів вселяє трепет. Хіба що анімація часом не зовсім природна.
Звук
Олів’є Деривье, як завжди, зумів доповнити атмосферу твору неповторним тривожним саундтреком.
Одиночна гра